Lågenergilampor-miljöbov och strålningsbomb!

Idag är jag hemma med Lovis igen. Hon sitter och ser på Bamse så jag passar på att göra lite jobb. På skolan har vi diskuterat användandet av lågenergilampor och hur de påverkar oss och vår miljö. Vi vill inte ha lågenrgilampor på vår skola och dagis men bolaget vi hyr av har beslutat att det ska vara lågenrgilampor. Jag ska skriva en sammanfattning om lågenergilampor till föräldrarna. Det är rätt så otäckt när man googlar runt på detta ämne. Jag är glad att jag inte bytt till lågenergilampor hemma...

Det är så otäckt allt detta kring lågenergilampor och det värsta är att ingen riktigt vet hur det påverkar oss eftersom inga studier är gjorda. men ändå tar man beslut att fasa ut användandet av vanliga glödlampor och inför att bara lågenergilampor ska användas!

Här är den sammanfattning jag ska publicera på vår skolas hemsida.



Visste du att lågenergilampor:


  • innehåller giftiga kemikalier bl a kvicksilver. Om en lampa går sönder kan kvicksilvret lösgöra sig i vår miljö och förgifta oss och inte minst våra barn. Betänk att en tesked kvicksilver kan förgifta en medelstor sjö...Rådet från kemikalieinspektionen om en lampa går sönder är ju att öppna fönster och utrymma lokalen i 30 minuter.


  • utger stark radiofrekvent stålning. De strålar 8 gånger starkare än en vanlig glödlampa. Den strålning som kan uppmätas på en meter hos en vanlig glödlampa får du på 8 meters avstånd hos en lågenergilampa. Man vet att denna strålning kan störa andra elektriska apparater. Elöverkänsliga påverkas också av detta, de har ett säkerhetsavstånd på 8 meter till en lågenergilampa. Frågan är då om inte vi alla påverkas av strålningen? Och hur påverkas våra barn av det, deras hjärnor är ju inte ens färdigutvecklade? Strålningen från t ex. mobiltelefoner är ju bevisat cancerframkallande så då borde ju också denna strålning vara det? Eller?


  • avger UV-strålning som kan ge upphov till rodnader i huden, torrhet och huvudvärk.  I Storbrittanien går man ut med varningar till folk att inte sitta för nära (ca 3,5 dm) lågenergilampor eftersom de avger UV-strålning. Man uppmanar folk att inte vara nära (ca. 3,5 dm) lågenergilampor mer än 1 timme/dag. Har du en lågenergilampa vid ditt arbetsbord eller som sänglampa, byt den isåfall!


  • innehåller miljögifter och elektronik som sen ska tas hand om på ett korrekt sätt. Det måste ju kosta mer för miljön att tillverka dem och sen ta hand om kvicksilver, elektronik osv. Det finns tydligen inte ens rutiner för att ta hand om den elektronik med kretskort och annat i lågenergilamporna. Elektroniken innehåller flera miljögifter.


  • innehåller elektronik som kopplar av och kopplar på strömmen 40 000 gånger per sekund. En vanlig glödlampa kopplar av och på strömmen ca. 50 ggr/sekund. Denna av och påkoppling skapar magnetiska fält i våra elledningar. Magnetfältet liknar det som finns runt våra bildskärmar och TV-apparater. Energin i dessa magnetfält är mångdubbelt större kring lågenergilamporna än hos en vanlig glödlampa. Hur bra kan det vara att bli utsatt för det?


  • avger ingen värme, i vårt kalla land behöver vi värmen som vanliga glödlampor ger! 1 W värme från ett element eller en glödlampa kostar lika mycket.



http://www.st.nu/nyheter/lokalt.php?action=visa_artikel&id=795486


http://www.vagbrytarenstockholm.se/teknik/lagenergilampor/index.htm


http://www.vagbrytarenstockholm.se/teknik/lagenergilampor/index.htm


http://www.eloverkanslig.se/pdfer/lagenergilampor.pdf


http://www.dailymail.co.uk/health/article-1075613/The-energy-saving-light-bulbs-leave-red-faced--UV-radiation.html


Kommentarer
Postat av: Fia

Men shit! Och vi som helt okritiskt har bytt ut nästan ALLA lampor till lågenergilampor. Suck!

2009-02-10 @ 18:30:41
Postat av: Jessica

Vad besvärligt det blev, man kanske ska byta tillbaka nu då?! Bra att du är så kritiskt granskande Jessica!!!!

2009-02-10 @ 19:28:35
Postat av: Jessica

Ja, ni... Det var bara tur att jag fick reda på det här. Anna hade sett ett inslag på nyheterna om det. Sedan har jag nystat vidare lite i det hela. Men det är helt sjukt! Det är bara att bunkra vanliga glödlampor nu för det finns EU-beslut på att användandet av vanliga glödlampor ska fasas ut till förmån för lågenergilamporna. Jag fattar liksom inte miljövinsten med dessa lampor då de bara innehåller skit. Det blir dollarstore nästa!

2009-02-10 @ 19:52:41
URL: http://spunkan.blogg.se/
Postat av: Lena

Hehe, ja han är en liten heffaklump :)Hur lång är Lovis?



/L

2009-02-11 @ 09:18:03
URL: http://axelsmamma.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0