Caaadiiiz here we come!

2005-09-30 19:11 Cádiz, Sevilla, Spanien


Lyckliga i hågen begav vi oss iväg med Andalusien Expressen mot kuststaden Cádiz på fredagsmorgonen. Vi hade båda sett fram emot att få se staden och framförallt att få komma till havet och njuta av solen. Man kan ju njuta av den på ett annat sätt då man kan ta sig ett svalkande dopp då och då. Det är lite annat än att sitta på taket och svettas ihjäl!
Vi hade läst lite om Cádiz på internet och sett bilder. Det skulle vara en liten pittorek stad vid kusten. Vicente hade rekommenderat oss att åka dit istället för Malága. Många spanjorer åker på semester till Cádiz. Staden ligger på en halvö i Atlanten och är omgiven av höga vallar som skall skydda staden från Atlantens vågor. Stranden skulle ligga i en liten bukt.
Det var trevligt att åka tåg genom det spanska landskapet som är relativt platt. Mängder av bomullsfält, olivbuskar, vinodlingar och megastora kaktusar susade förbi utanför fönstret. Vi hade dock lite otur när vi stannade för att släppa förbi ett mötande tåg. Stoppet blev vid Spaniens förmodligen största avföringsuppsamling d.v.s. bajshål!! Det var en lukt som inte går att beskriva enbart med ord. Visste ni förresten att bajsa heter cáca på spanska. Jessica tycker det är hysteriskt roligt och det var ett av dom första ord hon slog upp. Resan tog ca. 1,5 timme och Jessica lyckades, som alltid då hon åker ett fordon av något slag, somna en liten stund.

Så klev vi då av på stationen i Cádiz. Spända gick vi mot stadens centrum och till turistinformationen för att få tag på en karta. Första uppgiften för dagen var att gå runt i staden och hitta ett billigt boende på vandrarhem. Vi märkte så ut alla vandrarhem på kartan och gick runt och frågade. Till vår stora lättnad pratade de flesta vandrarhemsägare engelska! En ny erfarenhet att någon förstod oss fast vi pratade engelska. De flesta vandrarhem var fulla och de som hade rum kostade ca. 400kr/natt och det tyckte vi var lite dyrt. Så vi beslöt oss för att dra till stranden istället. Gick och handlade lite vitlöksskorpor, ost, dricka och kakor. Vi har ju vid det här laget förstått att vi måste handla med oss egen mat om vi ska kunna äta något på dagen...

Så kom vi då till stranden. Den var fylld av spanjorer i olika åldrar, storlekar och social status... under en byggnad låg några fullt påklädda, unga missbrukare och sov i skuggan. Det fanns en mängd gamla spanska, korta damer. Vi är helt fascinerade av dessa damer! De är runt 1.40 cm korta och alldeles runda, det är som att de bara består av en bollrund kropp och så sticker det ut två ben, två armar och ett huvud. Det fanns också en mängd yngre spanjorer som av färgen att döma, såg ut att spendera varje ledig minut på stranden. Å så var det då vi, bleka svenskar... Det känns som att alla stirrar på oss vart än vi går. Vi vet inte om vi inbillar oss eller om det är för att Jessica är vit i skallen. Men det finns ju faktiskt blonda spanjorer också, även om de är få. I vilket fall tog vi oss en plats på stranden, rullade ut våra minimala handdukar och krånglade av oss kläderna och på med badkläderna. Sedan lade vi oss då i solen som var otroligt stark och varm. Jessica slumrade till ett tag och blev väckt av Jaken som var uttråkad och ville gå ut till slottet som låg längst ut på piren.

Vi plockade ihop våra saker och begav oss iväg mot slottet. När vi kom dit var det...ja, naturligtvis, ni gissade rätt: SIESTA och slottet stängde några timmar. Nu var det som tur var inte så långt dit så vi hade inte gått så långt. Vi hittade en pytteliten strand vid gångmuren (vet inte hur man ska beskriva det) och där slog vi oss ner och solade lite till. Det fläktade bättre där än inne på den stora stranden. Sedan badade vi och det var hur skönt som helst. Atlanten var svalkande och skön. Ett spanskt medelålders par och en ung spansk tjej hade hittat till den lilla stranden också. Den spanska tjejen pratade mest hela tiden i telefon och vi tittade avundsjukt på henne. Vi vill också kunna prata i telefon!!! Fan, att det ska vara så dyrt!

När vi hade badat klart begav vi oss in tillbaka till den stora stranden och duschade av oss saltvattnet. Det fanns inga toaletter (vi har ännu inte sett en enda offentlig toa i Spanien) eller ombyteshytter. Vi gick till en mur och försökte krångla av oss de blöta badkläderna och få på oss torra kläder utan att visa allt för mycket av våra, rödskimrande, trinda kroppar. Så fick vi då tillslut på oss torra kläder och gjorde i ordning håret och rollade på oss deo, allt medan vi fick undrande blickar från spanjorer som gick förbi. Jessica brast på svenska ut till en förbipasserande spanjor som glodde på henne då hon sminkade sig;
- Ja, vi har inget hem här och det finns inget omklädningsrum, så vad ska vi göra då? Spanjoren förstod förstås inte att hon sa något till honom.. Ibland har det sina fördelar att prata ett språk som ingen förstår.
Vi blev dock lite misstänksamma eftersom spanjorerna tittade så mycket på oss. Jake sa:
- Jag lovar det finns ett helt omklädningshus här runt hörnet och så står vi här som några idioter och försöker att byta om!
Men det fanns inget omklädningshus (som tur var) och vi gick vidare in på stan. Vid det här laget (17.00) var vi ganska hungriga så vi tänkte att vi skulle försöka hitta något ställe som serverade mat. Vi vet inte varför vi ens kunde tro något sådant som att det skulle finnas ett ställe som serverade mat vid den tiden.. Men man lever på hoppet och tron kan försätta berg, är det inte så? Som ni förstår så fanns det inte ett ställe som serverade mat förrän efter 20.00. Då kom Jessica på att hon sett ett Burger King någonstans... men då både Jessicas minne likväl som lokalsinne är dåligt tog det nästan två timmar innan vi hittade Burger King. Så fick vi oss i alla fall en hamburgeresa con patatas... Sedan var det bara att pallra sig iväg till tågstationen för att åka hem till Utrera igen.

Vårt betyg av staden: tre solar av fem
+Stranden var underbar (speciellt den lilla vid gångmuren) och Atlanten skön att bada i.
- vi hade hoppats att det skulle finnas lite restauranger och affärer längst strandpromenaden, så var icke fallet. Inte heller fanns det toa eller ombyteshytter.
+ för att det fanns många som pratade engelska! Många nationaliteter som rörde sig i staden
- Staden var lite liten och skabbig. Husfasader och många gator var slitna och skabbiga. Det är ju i och för sig en av Spaniens äldsta städer så många av husen är nog riktigt gamla och vi var bara i den gamla delen av stan. Men de kan väl underhålla dem då? K-märkning å sånt, finns det?







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0