Bryderier & betraktelser kring spanska fenomen

2005-09-30 19:19 Utrera, Sevilla, Spanien
 
Förkärlek till det lilla?
Det mesta är i litet format.. Matportionerna, människorna, bilarna och till och med hundarna... Jag är inte kort i detta land, stöter dagligen på damer som är kortare och då är det inte liite kortare, vissa är hela 1 decimeter kortare!!! I synnerhet de äldre damerna är superkorta och har en uttalad köttbullekroppsform. En lärare beskrev mig som "de media estatura", alltså av medellängd! Jag stod där helt förstummad och MYCKET nöjd. Detta är landet med människor som är 2-3 äpplen höga. Ett bevis på detta är att vår madrass inte passar i den inköpta sängramen från IKEA, den spanska madrassen är 2 dm kortare än ramen. Sängen inne i gästrummet är nog inte ens 180cm lång eftersom Jaken får ligga med fötterna utanför sängen om han ska ligga där.
Hundarna är små och skitfräna. Spanjorerna verkar tycka om att ha hundar, och då företrädelsevis små sådana. När vi åkte hem från Sevilla förra veckan satt det två små kvinnor mitt emot oss på tåget. De hade en väska med sig och plötsligt började den röra på sig... Antagligen får man inte ha med djur på tåget för kvinnorna ignorerade väskan helt. Vi tittade spänt på väskan för att se hur det hela skulle sluta och undrade också vad de hade i den. Till slut började väskan att gnälla och den rörde på sig väldigt mycket, då var de tvungna att öppna den. Ut tittade världens sötaste lilla hund, till å med Jake tyckte att den var söt (fast det inte var någon "riktig" hund).
Spanjorerna äter nog inte så stora portioner mat eller så äter de mycket men bara lite av varje (tapas). Eleverna på min skola höll på att trilla av stolarna när jag berättade att en svensk lunch och middag nästan alltid består av potatis/ris/pasta och kött av något slag och sallad för de som äter riktigt nyttigt. De kunde bara inte förstå att vi äter så mycket två gånger per dag. De verkar mest knapra på sitt vita bröd vid varje mål mat och äta något kött till brödet.

Dags att äta?
När äter spanjorerna egentligen? Nja, egentligen vet vi när de äter men de har så konstiga tider. Vi kan inte riktigt acceptera sanningen. De äter frukost på morgonen kring 07-08 sedan äter de inte lunch förrän kring 14-16 på eftermiddagen. I glappet där emellan dricker de bara en kopp kaffe eller en cerveza.. Lunchen äter de hemma, det är stört omöjligt att bli serverad en endaste matbit på eftermiddagen. Ska man äta något på restaurang får man äta efter klockan 20.00 på kvällen. Spanjorerna äter sin middag kring 21-22 på kvällen..
Ja, så förstår ni ju vilket konstigt läge vi hamnar i. Detta innebär att vi alltid får äta hemma eftersom deras restauranger inte är öppna då vi är hungriga. Det går ju bra då vi är hemma, men åker vi bort en dag kan det vara jobbigt eftersom det inte serveras mat förrän på kvällen och vid det laget har man ju dött av hunger! Ofta är man då i våldet på bakelser och glass eftersom det är det enda som finns till försäljning.. Tack och lov funkar det bra i Sevilla, där finns det ställen som serverar mat på dagen, McDonald t ex... Där finns det också ställen som säljer färdiga mackor. Nu låter det som att det är världens sensation med "färdiga" mackor, å det är det faktiskt också! På mataffärer finns det inte såna, konstigt med tanke på att spanjorerna nästan bara proppar i sig sina bocadillos (mackor). Ska man få tag på en macka i en affär får man köpa ett bröd, skinka, ost, det man vill ha på sin macka och det är ju lite jobbigt.

Kakel
Kakel och klinkers tycker de om, de har garage som är kaklade från golv till tak och det är inte vanliga vita kakelplattor inte. Nej, det är stiliga kakel i alla möjliga mönster och färger. I vår lägenhet är alla golv i klinkers, kök och badrum är dessutom har dessutom kakel upp till taket. Jag och spanskaläraren Ann-Sofi trodde att vi hade översatt det hela fel när det stod i hyreskontraktet att vi inte fick kakla om något, vi krattade ganska gott åt det hemma. Men här är väl en kakling som att måla om eller tapetsera hemma! Man kaklar också gärna in gatunamn eller namn på torg på husväggarna, vissa skyltar är faktiskt riktigt stiliga.

Att parkera...
Parkeringar... Här parkerar man precis hur som helst! Är det 2 cm mellan bilarna är det bra! Vi har fortfarande inte förstått hur de tar sig ur sina fickparkeringar. Kanske är alla bilar utrustade med någon fiffig lösning a´ la´ Skalman? I Sevilla såg vi parkeringar där man först har en rad med vanliga "lodräta" parkeringsfickor. När raden med dessa är fyllt parkerar man "vågrätt" bakom och stänger fullständigt in bilarna som står innanför! Apropå bilar så förvarar de dessa i hallen till sina hus, flådiga kaklade garage/hallar har de. Vi har lite bryderier kring hur de får in sina bilar över de ibland, väldigt höga trottoarkanterna.

Spännande nya dofter...
Kloakdofterna som kommer och går... Så fort man passerar ett avlopp på stan stinker det kloak, det är bara att hålla andan en stund. Det allra knepigaste är att vi har en kloakdoft i TAKET på vår toa, inte i avloppen.
Klordoften och ibland, om man har otur; klorsmaken... Inte roligt då man beställer in dricka och de stoppat i is gjord på kranvatten. Kranvattnet stinker och smakar nämligen klor här. Nog för att vattnet i Härnta kan vara superäckligt, men detta är faktiskt värre! Så det är bara att välja en doft; skit eller klor! J

Siesta
Siestan på gott och ont... Visst kan det vara skönt att ta en liten tuppis så där på eftermiddagen, men måste den pågå i 4 jävla timmar??? Vi tycker att sisestan är såååå lång och tråååkig!! Vi har gått på en promenad varje dag den här veckan under siestan. Vi vill ju gå i affärer då eftersom det är så tråkigt hemma i lägenheten, men det är ju helt dött på stan. Men vi tjuras på och går ändå promenader under dagens allra varmaste timmar (+40-45 g i solen, 30 i skuggan)... Men vi har faktiskt hittat några ställen som har öppet under siestan också. Affärerna är ju i och för sig öppna från 18.00 till 21.00 men vi är lite dåliga på att vara ute på stan och ränna på kvällarna.

Snask
Godsaker i synnerhet bakelser, tårtor och kulglass finns i inbjudande montrar överallt. Åsså, dessa smååå, smååå, smala människor som vräker i sig alla godsaker, förmodligen utan att öka ett gram!

Spriten
Spriten i affärerna.. Känns fortfarande lite förbjudet att köpa sprit på ICA, typ. Känns konstigt att se ett helrör Smirnoff, öl eller Bacardi Breezers där bland maten. Ja, vi är ju så "till oss" att få handla alkohol på ICA att vi köper det nästan varje dag (oroa er inte vi dricker inte varje dag). Vi har samlat på oss ett litet barskåp. Men det lär väl lugna ner sig snart.... Å billigt är det ju också. Vad sägs om ett 12-pack 33cl San Miguel för 49 kronor? Bacardi Breezers för 14 kr, 1 liter Smirrnoff för 80 spänn? Men det sämsta med detta är att vi inte har någon att dela all denna alkohol med....
det finns bara en av mig å de e jag, de finns bara en av dig å de e du, de finns baara tvååååå av oss å det är vi (sjunger)
Å det är jäkligt tråkigt!! Ska man ha fest vill man ju ha sälle! Så.... är det någon av er som kommer ner snart, eller????

Kullerstensgränder
Kullerstensgränderna finns överallt, hela sta´n är uppbyggd så, i Sevilla är det likadant. Det är jättemysigt och alla hus är gjorda av sten med putsfasader och de sitter ihop, idel radhus med vackra, kaklade entréer. Mycket Gamla stan över det hela. Ofta sitter det någon gammal liten tant utanför en dörr och vilar lite i värmen.
Gasoluppvärmning
Gasoluppvärmning av varmvattnet är en ny upplevelse. Det går riktigt bra faktiskt. Man får omedelbart varmvatten och det tar inte slut heller. Sköna, långa duschar blir det!


Att handla

Köttet som hänger (stora grislår som hänger på rad), alla ostar och det vita brödet som utgör basfödan för spanjorerna. Att köpa grönsaker, kött och fisk från chark. Här är det inte någon självplock, inte! Vi har fortfarande inte vågat köpa kött, ost eller fisk från charken, vi har inte bemödat oss att ta reda på vad ett hekto och alla sorters skinka heter! Dessutom vet vi inte vad alla ostar är för ngt eller vilket sorts kött det är.
När man köper grönsakerna får man flashback från kiosken på byn då man var liten... Ni vet då man stod där utanför Eriksson kiosk och pekade på alla godisar och Anna-Lisa fick plocka i en påse. Peka; en sån, å en sån, å två såna, fast på knagglig spanska då...
Dos (peka på en paprika) y una (peka på en gurka) y una (peka på sallad)
Algo más? säger expediten och då menar hon; något mer?
No, gracias, svarar man. fast man egentligen vill ha tomater som ligger längst bak och är jättejobbiga att peka på....

Mopedjävlarna
Mopederna, vad är det för fel på dem??? Det går förmodligen två mopeder på varje spanjor och inte en enda har ljuddämparinsats... (vi hatar mopederna). När de kör förbi lägenheten låter det som att de kör genom den! Man blir fullständigt vansinning när man ska försöka att sova och de kör förbi som idioter! Blir förbannad bara jag tänker på det!

Blomflugor
De förbannade satans blomflugorna som kommer in kväll efter kväll trots att de stora metalljalusierna är nedragna, fönstret stängt och gardinerna fördragna!!! Så svärmar de kring lampan i vardagsrummet och nästa morgon ligger de döda på golvet och Jaken sopar ihop dem i en hög och slänger dem. Ska de komma varje kväll??

Ljuden
Englasfönster man hör allt igenom och väggar tunna som papp! Kan längta till den mörka, tysta vintern i Sverige där snön ligger som en stor ljudisolering kring huset. Tänk att få sova i ett svalt, mörkt och framförallt tyst rum. Att slippa vakna av mopeder som tjuter utanför huset eller att man tror att den visslande grannen står inne i ditt sovrum och gör frukost!

Vädret
Vädret och klimatet är ju helt otroligt! Man blir fortfarande glad då man öppnar fönstret på morgonen och ser att det är sol och klarblå himmel! Idel vackra sommardagar (höst för spanjorerna)! Det är helt underbart att kunna sitta ute på torget i kjol och linne klockan 22-23 på kvällen utan att frysa. Då är det kanske 27-28 grader i luften.

Fiffiga saker
Fiffiga bäranordningar och andra lösningar... De har en massa bra handtag på drickor och annat som är tungt att bära hem från affären. Vi upptäckte dessutom häromdagen att det var skitfiffiga "knythandtag" på soppåsarna, glöm det där med att ha påsen från ICA som soppåse!

Det var våra tankar kring alla nya spanska grejer! Det kommer säkert fler bryderier vad det lider!

Jecca å Jake


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0